1 Ramak Kala = 1 CAN ♥
Ramak kala olayı; iş yerinde meydana gelen, çalışan, iş yeri ya da ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olaydır. Günlük hayatta “Az kalsın” veya “Kıl payı” diye anlatmaya başladığımız olaylar olarak da tanımlayabiliriz.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tip olayların kayıt altına alınarak raporlanması iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır.
Çünkü Ramak Kala Kazaların bildirilmesi, ileride yaşanabilecek iş kazaların tespit edilmesi ve önlenmesi için büyük önem taşıdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
İş kazalarının yaşanmasını önlemek sizin elinizde, belki bir hayat kurtarabilirsiniz;
Örnek olarak aşağıda tanımlanmış olaylar Ramak Kala Olay olarak bildirilmesi
- Neredeyse sınıf kapısı bana çarpıyordu…
- Az kalsın ıslak zeminde kayıyordum…
- Dikkat etmeseydim cam kapıya çarpıyordum…
- Tam kablolara takılıp düşüyordum ki ucuz atlattım…
- Az kalsın elektrik çarpıyordu…
- Neredeyse dolap üzerime devriliyordu…
- Hemen kaçmasam malzemeler üzerime düşüyordu…
- Kafamı kaçırmasaydım gözüme kimyasal sıçrıyordu…
- Az kalsın zehirli gaz/kimyasal soluyordum…
- Neredeyse çatıda çalışma yapan işçi düşüyordu…
İşverenlere, işyeri yetkililerine ve tüm çalışanlara ramak kala olayının önemini anlatmakta aşağıdaki 5 ana maddeden faydalanılabilir;
1. Ramak kala olayların raporlanması şirketlerin, trajik veya maliyetli bir olay meydana gelmeden önce tehlikeleri proaktif olarak çözmelerini sağlar.
2. İş gücünü (her seviyedeki tüm çalışanlar) problem çözmede kullanır.
3. İş güvenliği farkındalığını ve sahipliğini arttırır; çalışanların özgüvenini pekiştirir.
4. Normal iş rutininde tartışılmayacak olan değerli bilgileri ortaya koyar.
5. İş güvenliği çevreleyen olumlu ve gerekli bir tutum geliştirir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tip olayların kayıt altına alınarak raporlanması iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır.
Çünkü Ramak Kala olayların bildirilmesi, ileride yaşanabilecek iş kazalarının tespit edilmesi ve önlenmesi için büyük önem taşıdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu bilimsel çalışmalardan bir tanesi de H.W. Heinrich Prensibi olarak bilinen Kaza Piramidi Teorisi’ dir.
H.W. Heinrich Prensibi ramak kala olayların ve kayıt altına alınmasının önemini anlamamızda bize yardımcı oluyor. Buna dayanarak ramak kala olaylar ve hafif atlatılmış iş kazaları aslında büyük iş kazalarının habercisidir.
İşyerinde yaşanan ramak kala olayların belirlenmesi ve kayıt altına alınması ile yaşanabilecek iş kazalarının önlenmesi için alınacak iş güvenliği önlemlerine rehberlik eder.
Ramak kala kayıtları tutulması tüm çalışanların sorumluluğunda olan bir olay olduğunu da hatırlatmakta fayda vardır.
Ramak kala olayların önemini fark edip raporlama yaparak ve işyerindeki tüm çalışanları ramak kala olayları raporlamaya teşvik ederek İş kazalarının yaşanmasını önlemek sizin elinizde.
İş kazalarını önlemek için; başınıza gelen ve size az kalsın dedirten tüm olayları Ramak Kala Bildirim Formu ile bildiriniz.
Belki de bir hayat kurtarabilirsiniz.