İSG Dersleri

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir ?
İş Sağlığı ve Güvenliği; sağlık, bilim, hukuk ve yönetim çalışmalarını iş sahası ziyaretleri ve endüstri deneyimi ile geliştirilen pratik becerilerle birleştiren çok disiplinli bir programdır.
Sağlık, bilim, hukuk ve yönetim çalışmalarını iş sahası ziyaretleri ve endüstri deneyimi ile geliştirilen pratik becerilerle birleştiren çok disiplinli bir programdır.
Çalışanları olumsuz etkileyebilecek kimyasal, fiziksel ve biyolojik tehlikeleri tanımlamak, değerlendirmek ve kontrol etmek için bilimsel yaklaşımları öğrenin. Ayrıca stres, zorbalık, taciz ve yorgunluk gibi psikososyal sağlık faktörleri hakkında bilgi edineceksiniz. Çalışmalarınız, iş hijyeni, işyerinde rehabilitasyon, ergonomi, güvenlik ve iş sağlığı ve güvenliği yönetimi alanlarında bilgi, beceri ve girişimlerle donatılır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
İş Sağlığı ve Güvenliği üniversitelerde iki farklı şekilde karşılaşma ihtimaline sahip olduğunuz bölümlerden bir tanesidir. Çünkü hem 2 yıllık önlisans programı olarak hem de 4 yıllık lisans bölümü olarak eğitimi veriliyor. Bu yüzden tercih edeceğiniz zaman eğitim sürelerine dikkat etmenizde fayda var.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin amacı, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda ihtiyacı olan nitelikli personel kaynağını karşılamak konusunda büyük bir boşluğu doldurabilecek potansiyele sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri yetiştirme eğitimini gerçekleştirmektir. Lisans bölümünden mezun olduğunuzda da İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanı ünvanını alırsınız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu bölümde;
- Makine ve Teçhizat,
- Mesleki Sorumluluk ve Etik,
- Hukuk,
- Bireyler arası İletişim,
- İş Sağlığı ve Güvenliği ilkeleri,
- İş Hukuku ve İş Sağlığı Güvenliği Mevzuatı,
- Çevre Sağlığı ve Güvenliği,
- İş Hayatında Bilişim, Belge Yönetimi,
- Yönetim Sistemleri ve Risk Yönetimi
gibi birçok konuda eğitim verilir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun uzmanlar; çalışma ortamları, verileri analiz etme, mevzuata uyum sağlama, denetim ve teftişler yapma ve kaza incelemelerini tamamlamak gibi görevlere sahip olurlar.
İşyeri sağlık ve güvenlik endüstrisi içinde birçok konuda çalışma yapabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Mezuniyet sonrasında aşağıdaki gibi alanlarda çalışmaya hak kazanacaksınız:
- Ergonomi,
- Endüstriyel Güvenlik,
- Mesleki Hijyen,
- Risk Yönetimi,
İstihdam imkanları;
- Birincil sanayi,
- Kırsal güvenlik,
- İmalat,
- Madencilik,
- Hizmet endüstrisi,
- İşveren dernekleri,
- savunma gücü,
- sağlık endüstrisi,
- hükümet yetkilileri,
İş Olanakları
İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programını başarıyla tamamlayan mezunlar; işyerinde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleştirebilecek ve alınması gereken tüm önlemleri alabilecek, tüm çalışanların güvenliğini ve sağlığını koruyabilecek seviyede bilgi ve yeterliliği kazanacaklardır. Bu program mezunları, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından ÖSYM’ce yapılan sınava girerek başarılı olmaları durumunda İş Güvenliği Uzmanı olabilmektedirler. Program mezunları,ilgili mevzuattaki açık ve tanıma göre, İş Güvenliği Uzmanlık belgesini alabilme yolunu açan sınava katılabilme hakkı kazanmaktadır.
Programın Amaçları
İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Programının amacı, ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda ihtiyacı olan nitelikli personel kaynağını karşılamak konusunda büyük bir boşluğu doldurabilecek potansiyele sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri yetiştirme eğitimini gerçekleştirmektir.
İSG DERSLERİ