Baret Nedir, Teknik ve Renklerinin Anlamları

Baret Nedir?
Baret; özellikle saha,fabrika,inşaat gibi tesislerde çalışan kişilerin kafasına dışarıdan gelebilecek darbe,düşme,çarpma, cisim düşmesi, alçak gerilim elektrik çarpmasına karşı başı koruyan güvenlik şapkasıdır. özellikle inşaat ve imalat sektöründe yaygın olarak kullanılır ve iş güvenliği açısından en öncelikli önlemlerin başında gelir. Büyük şantiye ve üretim tesislerinde baret kullanımı zorunludur. Baretlerin sadece baş koruma amacıyla değil, ayrıca çalışanların görev ve ünvanlarını farklı renkteki baretlerle belirtir.
Neden Baret Kullanmalıyız?
Güvenlik her zaman bütün Sanayi ve benzeri faaliyetlerde en önemli noktadır. Bunun içindeyse baret kullanımının yaygın olması gereken sektör özellikle inşaat sektörüdür. Çalışanların kafasına dışarıdan gelebilecek darbe,düşme,çarpma, cisim düşmesi, alçak gerilim elektrik çarpmasına karşı başı korumamızı sağlayacaktır. Kazalar sonunda başımıza alacağımız darbeleri düşürecektir.
Baretlerin Tasarımları ve Teknik Özellikleri Nelerdir?
- Baretler abs plastik ya da polietilenden yapılmaktadır. İş güvenliği baretlerinin dış kabuk kısımları dayanıklı ve sağlam malzemelerden yapılmalıdır.
- Norm numarası: EN 397
- Baret baş çevre bandı ayarlanabilir olmalı. Genişliği 30 mm’ den küçük olmamalıdır.
- Baret darbeye, neme, ısıya, yağa, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
- Ter bandı, baş çevre bandının bir parçası olabileceği gibi, sökülür takılır da olabilir. Ter bandı en az alın kısmını kapsayacak büyüklükte olmalıdır.
- Üzerinde yağmurlu hava koşullarına karşı yağmur kanalı bulunur. Bu sayede yağmurdan yüzü korur daha rahat çalışmaya imkan sağlar.
- Baretin siperliği, minimum 4 cm, maksimum 5 cm olup, gövde ile açı görüşü engellemeyecek şekilde olmalıdır.
- İş güvenliği bareti ısıya, neme, tere, aside, elektriğe ve yağ gibi unsurlara karşı dayanıklı kaliteli malzemelerden imal edilmektedir.
- Hava alma performansı yüksek şekilde tasarlanan 3m baret ve portwest baretlerinin çene kayışı da ayarlanabilir özelliğe sahiptir.
- Her detayın düşünüldüğü baretler, eğik çalışıldığında da kafadan düşmemektedir.
- Baş çevre bandı en az 4 adet baş üstü bandı ile donatılmalı, baş üstü bandının genişliği minimum 20 mm. olmalıdır.
- Koruyucu yastık, kauçuk, plastik köpüğü vb. esnek bir malzemeden olmalıdır.
- Çene kayışı uygun malzemeden en az 13 mm eninde ve ayarlanabilir olmalıdır.
- Baretin başa geçen kısmı 80 mm’ den az olmamalı ve eğik çalışıldığında baret kafadan düşmemelidir.
- Baretin tüm kısımları ile ağırlığı 450 gr’ dan fazla olmamalıdır.
- Baret 50 Hz’ lik 20.000 V’ luk gerilime 3 dakika dayanabilecek yalıtkanlığa sahip olmalıdır.
- Baret TS 2429 da belirtilen mekanik testlere karşı mukavim olmalıdır
Baret Renkleri ve Standartları Nelerdir?
Baret renkleri : beyaz, turuncu, yeşil, mavi, kırmızı ve sarıdır. Baretler renklerine göre farklı kullanıcıları temsil eder.
Baret Standartlar:
EN 397: BARETLER İÇİN GEREKLİ STANDART
EN 443: YANGIN KASKLARI İÇİN STANDART
EN 812: BARİYERKİ KEP İÇİN STANDART
Hangi Renk Bareti Kimler Kullanır?
Beyaz Baret: Beyaz baretler; yöneticiler, ziyaretçiler ya da teknik personelleri ifade eder. Mimar, mühendis, tekniker gibi personeller, çalışma alanı içerisinde beyaz baret kullanır. Aynı şekilde yöneticiler ve ziyaretçiler de, çalışma alanına girdiklerinde beyaz baret takar.
Sarı Baret: Sarı renge sahip olanlar, işçiler tarafından kullanılır. İnşaat işçileri, maden işçileri ya da sanayide çalışan işçiler, sarı renkteki bu güvenlik kasklarını kullanır. İnşaat gibi alanlarda çalışan işçilerin bu güvenlik ekipmanını kullanması zorunludur.
Mavi Baret: Mavi renge sahip olanlar, bakımdan sorumlu olan ekipler ve formenler tarafından kullanılır. En az kullanılan güvenlik ekipmanlarının renkleri arasında mavi renkteki bu koruyucu kasklar yer alır.
Turuncu Baret: Ustabaşı ya da teknisyenler turuncu renkli kask kullanır.
Yeşil Baret: Yeşil renge sahip olanlar; sağlık personelleri tarafından kullanılır. Doktor, hemşire, acil müdahale ekipleri gibi sağlık personelleri, tehlikenin bulunduğu bir alanda hastaya müdahale ederken, yeşil baret kullanır. Özellikle doğal afet ya da acil durumlarda yeşil renge sahip olan bu ekipmanlar, sağlık personellerinde sıklıkla rastlanır.
Kırmızı Baret: Kırmızı renge sahip olanlar, iş güvenliği personelleri, savunma personelleri ya da kalite kontrol ekipleri tarafından kullanılır. Kırmızı renkte ki bu güvenlik ekipmanlarının kullanımı da ilgili personellerin sayısı çok fazla olmadığı için yaygın değildir.
Baretin Faydalarına Ait Örnek Resimler: